петък, 15 февруари 2008 г.

Земенски манастир

Земенският манастир е основан преди около едно хилядолетие. Църквата му е малка, но затова пък e уникална – с кубообразна форма (кубът е един от символите за Вселена). Куполът е конусовиден, разположен върху цилиндрично тяло.


Земенската църква “Св. Йоан Богослов”


Над входната врата е изобразен св. Йоан Богослов (чието име носи църквата) с отворена книга - евангелие в лявата ръка.

Св. Йоан Богослов


Изключително интересно е второто изографисване на църквата през XІV век. То, подобно на стенописите в Боянската църква, се отклонява от каноничния схематизъм на изображенията. Персонажите са с правилни пропорции, добре сложени и с индивидуални черти. Най-вероятно портретите на ктиторите деспот Деян Драгаш и съпругата му Доя са рисувани от натура.

Деспот Деян и съпругата му Доя


Светците не са бледи и аскетични, а живи, макар и рисувани с известно опростяване на детайлите. В долната част на стенописите е едно от най-ранните запазени изображения на св. Иван Рилски.

Уникална е сцената с причастието на апостолите
, в чиито център Христос е изобразен два пъти. Вляво дава на апостол Петър хляба, а вдясно - на апостол Павел кана с вино.

Причастието на апостолите


Уникално е и изображението "Изковаване гвоздеите за Разпятието”. Това е единствената монументална творба на такава тема от средновековието и първия битов сюжет в българската живопис. В нея са показани реалистично съоръжения и предмети на бита и труда.

Изковаване гвоздеите за Разпятието
(Забележка: централната част на изображението ­е подчертана умишлено)


В стенописите може да се види и това:


към втора част >>

Няма коментари: