петък, 15 февруари 2008 г.

Загадката на тракийските мегалити в Голяма Косматка и Оструша


Произходът на повечето мегалитни архитектурни паметници намерени в днешните български земи се губи далеч в античността.

Но определено свързани с тракийската култура, мегалитите в могилите Голяма Косматка и Оструша край Казанлък, проучени под ръководството на ст.н.с. д-р Китов, и днес поразяват с размерите си.

Ст.н.с. д-р Китов

Те са построени приблизително преди 2,5 хилядолетия и съдържат обработени монолитни скални блокове с тежина от 20 до 60 тона, докарани от километри разстояние. Даже със съвременната техника и пътища тяхното транспортиране и монтиране не е тривиална задача. А как тогава е извършвана тази дейност си остава загадка.

Голяма Косматка

Архитектурата на тракийската гробница е уникална. До трите и камери се стига чрез 13 метров коридор. Първото помещение е правоъгълно, а второто - с кръгла форма и куполен покрив. Най-интересното трето помещение е оформено в монолитен гранитен блок с тегло около 60 тона, върху който е положен 20 тонен покрив.

Третата камера

Помещението е издълбано с голяма прецизност и в него се намира каменно легло на тракийски владетел погребан тук.

В различните камери са открити над 70 предмета: златен венец, златни украшения върху кания, конска амуниция, оръжия, амфори и много други. Част от находките нямат известни аналози. В периферията на могилата е открита уникална бронзова глава на тракийския владетел Севт III.

Оструша

В могилата Оструша е единственият известен Храм на Слънцето в Европа. Гробично-култовият комплекс е изпълнявал своите функции до четвъртото столетие след Христа.

Гробницата е уникална и с оформлението на тавана - съчетание на касетъчна структура и рисувана украса с инкрустации.

Таванът.
Централният кръг като символ на слънчевия диск е бил покрит със злато.

За бои са използвани естествени глини от района.

От най-добре запазения образ – прекрасен портрет на млада жена - може да се предположи, че стенописът е имал апликирани огърлица, обеци и диадема.

“Тракийската Мона Лиза” (изразът е на ст.н.с. Любомир Цонев) – най-добре запазения стенопис в храма.

От малкото съхранени части на избораженията в другите касети се откриват растителни орнаменти, портрети, митологически сцени и сцени от ежедневието.

2 коментара:

ahf (Алекс Филипов) каза...

Здравейте г-н Ангелов,
Отговор на загадката за монолитите, които обсъдихте тук, можете да намерите в моя блог: www.ahf-fossils.blogspot.com в статията " Съществувала ли е мегалитна цивилизация? Митове и факти." Приятно четене!
Александър Филипов

Анонимен каза...

Привет г-н Ангелов! Не искам да се заяждам а да предизвикам мисленето Ви. "Помещението е издълбано с голяма прецизност и в него се намира каменно легло на тракийски владетел погребан тук. " Не Ви ли се струва, че малко прибързано плувате по течението? "Голяма прецизност!!!". Прецизно е изработена Кръглата камера, докато тази камера е издълбана с друга, по-груба, техника. "Тракийски владетел" ? Кой го доказа? У нас имам плоча с автограф на Емил Димитров. Прави ли това жилището ми собственост на Емил Димитров? "Погребан тук" - а къде е скелетът? И какъв е този борд на "ложето на мъртвеца?". За да не се прекатури умрелия!! Или са слагали рогозки за да не му е студено!!! "Орфически ритуали" - че кой е посветен в Орфическите мистерии за да знае какво се прави в това СЪОРЪЖЕНИЕ? Много лесно е да се приемат догми. Не се налага да се мисли. И явно пак трява да се появи нов Паисий за да каже :" Поради що се срамиш да признаеш Великата си история?". И отговорът ще е :"Поради духовна леност!". А знаете ли, че има хора, които много добре разбират същността на Съоръжението? Но се плаща на "узаконените" историци за да манипулират историята ни....Нищо нова от поне 5 000 години насам...Дано не съм Ви разсърдил!