петък, 8 февруари 2008 г.

Национален музей “Боянска църква”

(English)

Адрес: кв. Бояна, ул. “Боянско езеро” № 3

Работно време: 9.00 - 17.00 ч.; почивен ден понеделник

Боянската църква “Св. Св. Никола и Панталеймон” е малка средновековна църква в софийския квартал Бояна. Състои от три последователно изградени части - най-старата от периода Х - ХI век, пристроената към нея през ХIII в. двуетажна църква и третата част, изградена през ХIX в.


Боянската църква

Включена е в Списъка на ЮНЕСКО за световното природно и културно наследство поради запазените над 240 ценни стенописи от 1259 г. с високо художествени качества и неоспорим принос в европейската художествена култура.

В портретите на ктиторите севастократор Калоян и съпругата му Десислава и царската двойка Константин Тих Асен и Ирина са предадени всички подробности в облеклото, а при лицата са отразени индивидуални особености. Затова се приема, че това са истински портрети, рисувани вероятно от натура и то във време, когато портретната живопис е била в зачатък.

Образите на светците са жизнени и наситени, с психологическа дълбочина - черти, характерни за Ренесанса, а не за строго каноническите изображения, недопускащи очовечаването им.

В част от религиозните сцени са изобразени елементи от тогавашния народен бит.

И всичко това е правено преди раждането на Джото (ок. 1267 - 1337) - родоначалник на италианския Ренесанс и 200 години преди Леонардо да Винчи (1452 - 1519) и Микеланджело Боунароти (1475 - 1564).


Колаж от стенописи в Боянската църква от 1259 г.

И по-късните стенописи от XIV век също са с много висока художествена и историческа стойност. Например във “Въведение Богородично в храма” до основната тема е изписана рядко срещана сцена на “Храненето на св. Богородица от ангел”.

Стенопис “Въведение Богородично в храма”, XIV век (НИМ)

Паркът около църквата е създаден през 1917 г. по поръчка на цар Фердинанд за погребението на царица Елеонора.

Гробът на царица Елеонора

В парка има три гигантски секвои на повече от един век.

Секвоя в парка



Ако темата Ви е интересна може да прочетете и статията за Боянската църква в BGizlet.

1 коментар:

MARFI каза...

Браво добър сайт!

Да добавя, че самата църква е разделена на 3 отделения, притвор, кораб, а над тях има втори етаж за мъжки параклис.

Първоначално е бил само кораба, а притвора се добавя като женско отделение, в четирите ъгъла на кораба има четири дупки, за по-добър резонанс, нещо като антибуфер, които да подобрява акустиката.

Към църквата има и музей с интересни скпонати и фотоси на различни статуси от живота на църквата.

Боянската църква ни показва и колко малко хора са живяли преди в село Бояна.