вторник, 29 януари 2008 г.

Рилски манастир

Рилският манастир има история повече от хиляда години. Според преданието е основан в близка местност през X век от светеца-отшелник Иван Рилски.

Св. Иван Рилски, стенопис

В началото на XIV век манастира е преместен на сегашното си място. От тогава е запазена отбранителна кула, известна като Хрельова - наименована на местния феодал, дарил средства за изграждане на църква и сгради.

Хрельовата кула

Днешният си облик манастира придобива през първата половина на 19 век с дарения от българския народ и събрани помощи в Русия.

Рилски манастир - двора

В манастирската църква повече от пет века се съхраняват мощите на Иван Рилски. Днешната сграда е украсена със стенописи и иконостаси от Самоковската и Разложката школи.

Стенопис от главната църква “Рождество Богородично” с оригинална интерпретация на богословска тема

В музейните помещения могат да се видят безценни икони, ръкописи, църковна утвар, емблематичния Рафаелов кръст (изработван под лупа с иглички в продължение на 12 години от едноименен монах), царска грамота и турски ферман, отбранителни оръжия и други.

Магерница (старата кухня) на манастира има уникално кубе (комин за пушека) с шишарковидни вдъбнати за завихряне на въздуха и отлагане на саждите.

Кубето в магерницата

От 1983 г. Рилският манастир фигурира в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.


Още за манастира може да прочетете в www.BGizlet.com.

1 коментар:

Unknown каза...

Уникално място е това!Интересно поднесена информация,браво!Тук може да откриете още полезни и интересни факти.
Рилски манастир