неделя, 6 януари 2008 г.

Неолитни жилища в Стара Загора

В Стара Загора съм живял много години, но когато потърсих музея "Неолитни жилища" не можах да го открия лесно. Бях се снабдил с адреса му (ул. ”Ген. Столетов” № 2) и бързо се отзовах в началото на улицата. Там обаче нито таксиметровите шофьори, нито местни жители които попитах можаха да ме упътят. Липсваха и подходящи табели. Упоритото ми кръстосване на района накрая даде резултат, който си струваше усилията.

В музея се експонират най-добре запазените жилища в Европа от новокаменната епоха (средата на VІ хил. пр. Христа). Те представляват два едностайни дома под един покрив (къща-близнак). Построени са на слъчевия източен склон на хълм, в близост до малък извор на прясна вода. Изградени са от дървени колове, преплетени с тънки пръти, обмазани със смес от глина и слама. Пожар е изпекъл глината, но това е съхранило през хилядолетията богат инвентар и покъщнина - стотици керамични съдове, камъни за мелене на жито, масичка, запаси от пшеница, ечемик, фий, леща и др.

Тези факти показват, че обитателите са имали съответните познания по строителство, организация на стопанството и астрономия.


Изненадите не свършват дотук. В сутерена на музея има постоянна експозиция "Праисторическото изкуство в Старозагорско". Изложени са най-добрите образци, открити при местните археологически проучвания - глинени съдове, накити и култова пластика. Порази ме нуждата от красота, която е подтикнала хората да създават не просто утилитарни вещи, а изделия с "душа".

Глинен съд със зооморфна дръжка (Азмашка селищна могила, среден неолит)


Първият календар?

На пръв поглед този керамичен съд от ранния неолит (V – ІV хил. пр. н.е.) с черни и бели квадратчета, разположени в редове, които го обвиват. не прави особено впечатлениене.

Но ... квадратчетата са 360 на брой. И може би това е своеобразен израз на тогавашните познания за годишния календар.

Липсата на други съдове с подобна украса прави малко вероятно случайното съвпадение.

Съдът е намерен в Азмашката могила край Стара Загора.


Най-старата златна гривна

Уникален експонат в музея е златна гривна (V хил. пр. н. е.), открита в Берекетската могила.



Тя е един от най-старите златни накити в света и е от същия период от който са златните съкровища намерени край с. Хотница (община Велико Търново) и в Дуранкулашкия (с. Дуранкулак, Добричко) и Варненския некропол - свидетели на цивилизация по-стара от тази на Месопотамия и Египет с поне хиляда години.

Няма коментари: