неделя, 12 юли 2009 г.

Регионален исторически музей в Стара Загора

Основан преди повече от един век, на 3 март 2009 г. Регионалния исторически музей (РИМ) в Стара Загора официално откри за посетители своята постоянна експозиция в новата си сграда. През главния вход посетителите попадат първо на колекциите Праистория (края на VІІ хил. пр. Хр. – VІІ в. пр. Хр.) и Античност (VІ в. пр. Хр – VІ в.). Веднага след това в приземния етаж могат да разгледат реставрираната част от антична улица, водеща към Южната порта на града. На трето експозиционно ниво са изложени предмети от Средновековието (VІ - ХV век) и Османския период и Възраждането (ХV век – 1879 г). Четвъртият етаж е отреден за временни изложби.
РИМ - Стара Загора е в списъка на Стоте национални туристически обекта.



Новата сграда на РИМ - Стара Загора


Адрес: Стара Загора, бул. Руски 42
Работно време: април – октомври: 8.30 – 12.00 и 12.30 - 17.00 ч.
ноември – март: 8.30 – 12.00 и 12.30 - 17.00 ч.
Почивни дни: събота и неделя.

Колекция Праистория
За мен най-интересните експонати са свързани с първите в Европа медни рудници (началото на V-то хил. пр. Хр.). Те са открити северозападно от Стара Загора в местността “Мечи кладенец” (Аи-Бунар). Добиваната мед е изнасяна в голям регион, включващ и областта на средното течение на р. Днепър, като част от предметите във Варненския халколитен некропол са от тези рудници.


Медни сечива от м. “Мечи кладенец” (1)



Медни сечива от м. “Мечи кладенец” (2)


В музея може да се види още много по темата – медна руда, керамични накрайници за кожените мехове от топилня, шлака, каменен чук, ритуални поти, рисунки-възстановки и други.

Битът на праисторическите хора също е застъпен от множество любопитни предмети – керамика, костни фигури, украшения.


Керамични съдове, късен халколит (1)



Керамични съдове, късен халколит (2)



Керамичен съд



Керамичен съд, ранна бронзова епоха III хил. пр. Хр.



Костени антропоморфни фигурки, халколит



Накит от мидени черупки - ранна бронзова епоха III хил. пр. Хр.



Колекция Античност

Уникален експонат в колекцията е параден шлем-маска от I век. За съжаление оригиналът в момента на посещението ми (юни 2009 г.) бе в Япония и във витринката е поставена негова снимка.


Параден шлем-маска (от снимка)


Изключително рядка е и стъклена фиала с фигура на танцьорка (I-ІV век).


Стъклена фиала с танцьорка


Златните съкровища са представени от фиала от с. Даскал Атанасово (VI век пр. Хр.) и от малко известното съкровище намерено в могилен некропол в местността Чаталка (I - II в.).


Златната фиала от с. Даскал Атанасово


Военната тематика също е застъпена – изложен е много ценен сарматски меч от I век (за съжаление моята снимката не е сполучлива). Като малка компенсация приемете снимката на военната диплома на ветерана Марк Емилий И . . ., II век.


Военна диплома


към втора част (Римска улица)>>

Няма коментари: