петък, 17 юли 2009 г.

РИМ, Стара Загора (2 част) - Римска улица

<< към първа част

В началото на I хилядолетие започва римския период от развитието на Стара Загора. Съгласно типичното градско устройство улиците на Августа Траяна (тогавашното наименование на града) са ориентирани от север на юг (т.н. кардо - лат. cardo, cardus) и изток – запад (декуманус - лат. decumanus). Названието на най-главната улица във всяка от двете посоки се допълвало с mаксимус (лат. maximus). На кръстопътя на кардо максимус и декуманус максимус се намирал главния градски площад (форум - лат. forum).

От античния римски град Августа Траяна в централната част на Стара Загора могат да се видят археологическите останки на форума заедно с постамент за императорска конна статуя, западната порта, части от крепостните стени, крайградския ров, амфитеатър с девет реда каменни седалки, трасето на decumanus maximus и други. В самият РИМ, на първо експозиционно ниво е реставрирана част от “кардо максимус” (тогавашното авеню :-), водещ към Южната порта на града.


Общ изглед на римската улица


От експозицията може да се добие представа как са изграждани и украсени градските части на Августа Траяна, как са павирани улиците и отчасти как е изградена канализацията.


Настилката, издържала доста продължителна експлоатацияЧаст от канализацията


Самата улица завършва с възстановка на тракийска колесница, открита край Стара Загора.


Възстановка на тракийска колесница, открита в местността “Трите могили” край Стара ЗагораУкраса на колесницата (1)Украса на колесницата (2)


В същата зала могат да се видят и други експонати. Може би най-ценното е рядка статуя на Орфей (реставрирана).Статуарна група на Орфей, III век


Любопитство предизвикаха и барелеф на гладиатор, костени апликации и една частично запазена мозайка.Мраморна плоча с изображение на гладиатор, II-III векКостени апликацииРимска мозайка


към трета част (От Средновековието до Възраждането) >>

Няма коментари: