събота, 14 март 2009 г.

Черепишки манастир (2 част)

<< към първа част
- към манастирския комплекс има няколко сгради, строени основно през ХІХ в. – т.н. Владишка къща, Методиево здание, Рушидова (Рашидова) къща, Данаилова къща, приемно здание, училище, гробничен параклис "Св. Йоан Кръстител" и съвременния параклис "Св. Пимен Зографски (Софийски)".

Костницата



Рушидовата къща




Част от комплекса на манастира

След XVII век манастирът се утвърждава като просветно средище. Преписвани са и са създадени много книжовни паметници: жития, евангелия, панегирик, типик и т.н.
Тук са намирали убежище и Софроний Врачански и революционни дейци. По своя път са спирали пътешественици като Феликс Каниц и писателите-възрожденци Алеко Константинов и Иван Вазов.



Кът на Иван Вазов в манастира

Черепишкия манастир е обявен за паметник на културата от национално значение.


ЗАБЕЛЕЖКА

В сайта Научен архив на Българската академия на науките е публикувана гравюра (http://archiv.cl.bas.bg/home.htm) с наименование Ф.6к (Феликс Каниц), оп.1 Черепишки манастир, препубликувана в Българския православен каталог в Интернет в статията му за манастира (http://www.pravoslavieto.com/manastiri/cherepishki/index.htm) и в други уважавани интернет източници (например http://guide.travel.bg/index.jsp?p=1:3&pid=163).


Гравюрата на Ф. Каниц

В случая обаче е допусната очевидна грешка, тъй като изобразения комплекс от сгради е на Троянския манастир. Това лесно може да се разпознае по многоетажната кула, каквато няма и не е имало в Черепишкия манастир, а и заобикалящата природа (скалните образувания) е твърде различна. За заблудата вероятно е допринесъл и факта, че покрай двата манастира минават реки (съответно Черни Осъм и Искър).

2 коментара:

Unknown каза...

Много интересна и добре поднесена информация,браво!Аз пазя много красиви спомени от Черепишкия манастир,там беше кръщенето на племенницата ми и мога да кажа, че мястото е уникално. Посетете го при първа възможност.Дано и моята информация ви бъде полезна.

ранни записвания 2012 в Турция каза...

много бих искала и аз да го посетя, манастирите за мен са уникално място с особена духовна енергия от монашкия живот който се развива, притежават една особена мистика и създават много дълбоки чувства на покаяние за всички грехове които сме направили