събота, 17 май 2008 г.

Отново сензация за Казанлъшката гробница

По-малко от 5 години след като беше открит най-ранния автопортрет в античното изкуство (октомври 2003 г.) в Александровската гробница (Хасковско) вчера учените отново ни сюрпризираха. Dir.bg (http://dnes.dir.bg/2008/05/16/news3002278.html) съобщи че доц. Константин Бошнаков от Катедрата по стара история, тракология и средновековна история в Софийския университет е открил и разчел неизвестен надпис в Казанлъшката гробница. Според силно избледнелите букви, незабелязани до преди една година "Кодзимасис изографиса Ройгос син на Севт".
Същото име на художник фигурира и под издълбано изображение в хасковската гробница.
Дали това е един и същи човек? Наличната датировка и стиловете на стенописите не са много благосклонни към подобно твърдение. Би трябвало Кодзимасис да е художник дълголетник, на младини изписал Александровската гробница в тракийски стил, после на преклонна възраст и под гръцко влияние нарисувал фреските в Казанлъшката гробница. Все пак това би могло да се случи, защото портретът от хасковското подмогилно съоръжение показва интелигентен млад мъж. Друга възможност е изписването на двете гробници да не е толкова отдалечено във времето както се счита до сега.
А може би са двама едноименни художници? Или потомствени художници творили под едно име, а защо не и школа "Коздимасис"?

Няма коментари: