неделя, 2 май 2010 г.

Съкровището от Галиче (2 част)

<< към първа част

Другата фалера с човешка фигура е малко по-малка - 15,8 см в диаметър. Изобразен е голобрад конник в профил, с дълга коса закриваща ушите и носещ 4 обръча на своята шия. Облеклото му се състои от панталон и дългопола дреха закриваща седлото му. С лявата ръка конникът държи юздата на коня.


Фалера с конник


Вероятно това изображение е бог – конник, а заедно с първото представят женско и мъжко божествено начало в религиозните вярвания на траките от предримската епоха.


Фалера с растителни елементи 4



Фалера с растителни елементи 5



Фалера с растителни елементи 6



Фалера с растителни елементи 7



Фалера с растителни елементи 8



Фалера с растителни елементи 9



Фалера с растителни елементи 10



Фалера с растителни елементи 11



Фалера с растителни елементи 12


Всички апликации са с отвори по периферията, което означава че са прикрепвани (пришивани) към основа или ремъци. Предназначението им се съвързва с украса на парадно въоръжение - на щита, ризницата или колана на тракийския воин или сбруята и гърдите на коня му. Размерите и липсата на други функционални особености не придават много достоверност на версията за използването им като токи на колан (той трябва да е широк 20 см и да се закопчава с друг механизъм).
Съкровището от Галиче се съхранява в Археологическия музей в София, а в Регионалния исторически музей, Враца е ескпонирано копие, от което са снимките.

2 коментара:

гери каза...

Наистина България има много хубави антични съкровища и разкопки, които умело трябва да запази

Анонимен каза...

Според баба ми тази жена се е казвала Цанка Нешкова ! Къде е сега Галишкото съкровище !?