неделя, 28 юни 2009 г.

Пренебрегнатото съкровище от Чаталка

В Регионалния исторически музей в Стара Загора са изложени златни накити от могилен некропол при м. “Чаталка”, I - II в.























За самото съкровище в Интернет до момента няма нито снимки, нито писмени сведения. Аз също не разполагам с никакви данни и ще бъда благодарен за всякаква достоверна информация за него. Предполагам че то е открито в могилен некропол проучен във връзка със строителство на язовир "Чаталка" близо до Стара Загора. Възможно е в монографията на Хр. Буюклиев “Тракийският могилен некропол при Чаталка, Старозагорско”, защитена като хабилитационен труд да има информация за съкровището, но все още не съм проверил това.

4 коментара:

Анонимен каза...

Мога да ви помогна.
nklsemerdzhiev@gmail.com

Eugeni каза...

Умажаеми г-не, Това не СЪКРОВИЩЕ, а група от изящни златни накити от могилите разкопани под язовир Чаталка през 1963-1968 г., Ранна римска империя, І век, времето от Август до Веспасиан.
Публикувани са отдавна - в 1986г. от разкопвача Хр. Буюклиев (Разкопки и проучвания, книга 16).

Plamen Angelov каза...

Благодаря!

Анонимен каза...

Ако сбирката включва поне предметите, показани на снимките, аз мисля, че това е съкровище в общоприетия и в тесния смисъл на думата.

Доколкото помня, думата съкровище има и определения в тълковните речници, а също и в правната литература, освен в историческата и в лап-топите на някои журналисти.
Във всички случаи, показано покрива определенията.
Няма нужда количеството да е измеримо с вагони или кервани.