вторник, 5 май 2009 г.

Сапарева баня – древен курорт и уникален гейзер

Сапарева баня е един от най-древните балнеологични курорти на Балканите. Историята му е свързана с неолитно селище, възникнало преди около 7 - 8 хиляди години до уникалните минерални извори. Водата в тях съдържа значителни нива на сяра, желязо, калций и манган и лекува успешно заболявания на горните дихателни пътища, на периферната нервна система, на костите, ставите и кожата. Със сигурност траките са оценявали и използвали лечебните им качества. Най-старото известно име на града е Германея и през III в. е един от центрове на римската провинция Вътрешна Дакия.
В най-новата ни история курорта е известен като с. Горна баня (до 1943 г.), а след присъединяването на две села е обявен за град през 1974 г.
В центъра му се намира единственият в континентална Европа гейзер-фонтан, появил се след сондажни работи през 1957 г. Водата през зимата се използва за отопление на общински и частни сгради, а през лятото се пуска през построения фонтан. Изблиците са на няколко секунди, а струята достига до 18 метрова височина (според една от информационните табели, но това не мога да го потвърдя).


Информационна табела: температура на водата – 103 градуса по Целзий. Това го прави най-горещия в Европа.



Гейзерът


Модернизацията на околното пространство е финансирана по проект от програма ФАР.


Радослав Радев, Старият фонтан



Vvoynov, Гейзерът вечер, лиценз: Обществено достояние


През нощта изворът е осветен по живописен начин.

1 коментар:

Petkova каза...

Много ми хареса снимка на гейзера вечер!Била съм там два пъти,но само през деня.Аз не съм качила снимки в блогът си от Сапарева баня,та ми бе приятно да си я припомня!

petkova-foto-foto-foto.blogspot.com