понеделник, 2 март 2009 г.

Национален военноисторически музей

Адрес: ул.“Черковна” № 92, вход за посетители от ул.“Хан Омуртаг”
Работно време: 10:00 - 18:00 ч., почивни дни за експозицията: понеделник и вторник

Основан през 1916 г.

Националният военноисторически музей в София остава някак извън обичайния интерес на пътешественика. Той не е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта, няма го дори в доста по-подробната илюстрована карта на България с 500 туристически обекта.


Вход на музея

В същото време, в своята над деветдесетгодишна история, музея събира, изследва и съхранява безценни свидетелства, свързани с бойната дейност и въоръжението на войската от Средновековието до наши дни. По долу са дадени няколко любопитни повода (според мен) за посещението на музея.

• Мирен договор
През 815 г. Омуртаг сключва 30 годишен мирен договор с Византия. За него знаем от надпис върху каменна колона, намерен в Шуменско. Договорът уточнява границата в Тракия, положението на славяните във Византия и размяната на военнопленници.


Колона с надпис за 30-годишен мирен договор между България и Византия, сключен през 815 г.

• Предмети свързани с Васил Левски
Апостолът на свободата Васил Левски е оставил незабравима следа в революционното движение за освобождението ни от турско робство. Във Военноисторическия музей се съхраняват фотопортрет, коса, револвер и други предмети свързани с делото му.


Коси на Васил Левски


Револвер на Васил Левски

• Самарското знаме
Самарското знаме е един от символите на освободителната Руско-турска война (1877-1878). То е копринен трикольор с панславянските цветове (червено, бяло, синьо) и кръстове с икони на Света Богородица от двете му страни. Дарено е на Българското опълчение и се прочува при боевете край Стара Загора. Там подполковник Павел Калитин и още няколко знаменосци, с цената на живота си, спасяват знамето от турски плен.
Оригналното Самарско знаме се съхранява във Военноисторическия музей при специални условия, а в експозицията е копие, изработено през 2006 г.
Паметник със стилизирано Самарско знаме е издигнат край Стара Загора в мемориалния комплекс "Бранители на Стара Загора".


Самарското знаме (копие)


Пика и ленти на Самарското знаме


• Кортик на Димитър Списаревски
Поручик Димитър Светозаров Списаревски (посмъртно произведен в чин капитан) е български летец-изтребител. Загива по време на Втората световна война извършвайки първия въздушен таран в историята на българската авиация. Атаката е срещу тежкия американски бомбардировач Б-24 при защита на София.


Кортик на Димитър Списаревски

• Легендарния танк Т-34
На открито в парка около сградата на музея са изложени много голямогабаритни оръжия – самолети, хеликоптери, ракети, самоходни установки, оръдия и други. Сред тях е легендарния танк Т-34 – основна бойна единица на бронетанковите войски на СССР през Втората световна война. Танкът е изиграл ключова роля в най-голямото танково сражение в историята - битката при Курската дъга, обърнало хода на войната.


Т-34

В музейната експозиция заслужава да се видат още много експонати – хладни и огнестрелни оръжия, униформи, медали, документи и други. Но за това трябва да се посети музея :-).

1 коментар:

Анонимен каза...

Dear Friend!
From may 2009, (insted the old – “nikotev.wordpress.com”)I have a new blog for modern and contemporary world history - “Nikolaykotev's Blog” with URL: http://nikolaykotev.wordpress.com/ . If you want, you can see it on this adress!
Best wishes
Nikolay Kotev
NEWS: approximately 1400 photos from the Second World War