четвъртък, 10 юли 2008 г.

Какво да (не)вярваме в Добърско (1 част)

Църквата “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в с. Добърско (община Разлог) е един от 100-те национални туристически обекта в България. Щом посетител се отзове до нея, веднага ще му направи впечатление, че храмът е без камбанария и купол и затова прилича повече на къща. Малките прозорчета като амбразури пък навяват асоциация с отбранително съоръжение.

Църквата.

(По-високата част - с белите фуги, е достроена за запазване на стенописите върху западната фасада)

Едва след обиколка около сградата посетителят ще открие (най-вероятно с чужда помощ) много дискретно разположени върху външната стена християнски кръст и свастика.

Върху най-големия камък е гравиран кръст


Свастиката

(Свастика като орнамент на външна стена може да се види и на църквата “Христос Пантократор” от ХІІІ-ХІV век в Несебър)

Влизайки във входа на защитната пристройка вниманието привлича стенописа “Св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат сразяват дракона”:

чието състояние съответства на далечната 1672 година когато е изографисана църквата (строена 1614 г.). От двете му страни са изобразени св. Димитър Солунски и св. Георги.


Св. Димитър Солунски върху кафяв кон



Св. Георги върху бял кон


Св. Георги и св. Димитър са нарисувани и вътре в църквата, но в цял ръст без коне и се твърди, че само тук и в Атон са показани по този начин. За св. Димитър обаче подобно твърдение е лесно оспоримо.
Тук в предверието се забелязва, че храмът е вкопан значително в земята. Но щом се спуснете по стъпалата веднага забравяте за външната невзрачност.

3 коментара:

EliG каза...

Съветвам всички, които искат да посетят тази църкваq първо добре да прочетат за нея. Ако разчитате на екскурзоводката, много неща няма да видите. Така се случи и с нас това лято.Добре, че бяхме чели предварително, за да я накараме да ни покаже кръста, свастиката и аязмото. За кръста зад олтара не знаехме и така и не го видяме. И споменатите неща ни показа почти без желание, добре ,че ние бяхме настоятелни. Накрая ни каза, че ще ни разкаже повече като дойдем следващия път!!!??? Кой ги слага такива екскурзоводи?!!! Бяхме възмутени.

Анонимен каза...

Съветвам хората, които посещават тази църква много повече да мислят!!! Няма никакъв космически кораб - това е просто начин на рисуване на изображението на Христос. Обикновено трябва да има лъчи и нагоре, но в този случай там е оставено място за надписа. Космическите кораби са комунистически измишльотини.

Погледнете ако искате и свастиката - издълбана е в мазилката. Мазилка, която трябва да съвпада с реставрацията на църквата. Това ще рече, че е на около 30 години, с което отпадат всички разкази на екскурзоводката.

Относно датировката на църквата - трудно можем да я датираме преди османското владичество поради - наличие на иконостас, малки размери и т.н. Другите митове за царски сватби и т.н. С каква идея царят ще ходи в някаква малка църква доста далеч от столицата, за да се ожени в "тесен семеен кръг" защото трудно повече от 30 човека биха се събрали.

Peter Rashev каза...

Моите впечатления от с. Добърско:
http://bulpete.wordpress.com/2010/10/31/dobursko/