събота, 12 юли 2008 г.

Какво да (не)вярваме в Добърско (2 част)

<< към първа частПоразително добре запазените стенописи са и уникални по стил и по брой. Образите в храма са 460 (двойно повече от Боянската църква) – твърде внушителна цифра за малките размери на църквата. При това са изписани около 30 образа на жени-светици – без аналог по другите църкви.
Над олтарния вход в основата на кръста са преплетени две змии. Дуалистичният знак е уникален (дуализма в религиозните учения има много дълга традиция, част е от много християнски ереси и по принцип е трудно съвместим с единобожието). Змии има и на стенописите.


Кръстът с двете змии


За съжаление не знаех за другия кръст - зад олтара и затова пропуснах да го разгледам. Според
http://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=569728&USER_ID=19812 той е “съставен от четири други кръста за всяко от евангелията с изображение на авторите им като в централния кръг е разположен Исус Христос, но с показани вътрешности като при аутопсия. Освен, че е уникално като изображение (болдирането мое – Пл. А.) навярно изпреварва Леонардо да Винчи в неговите експерименти с човешкото тяло.” Последното обаче едва ли е вярно – ренесансовият гений е живял един век преди създаването на стенописите в църквата.
Попадайки в църквата няма как да не чуете за сцените “Преображение Господне” и “Възкресение Христово” и тълкуването, че Исус Христос е качен на ракета или космическа капсула.


“Преображение Господне”


“Възкресение Христово”

В църквата има и още един стенопис които някои свързват с космическата темата. Всички които искат да повярват, че това са уникални рисунки бих ги посъветвал да посетят Криптата на храм-паметника Александър Невски и да се запознаят с аналогично изображение и мнението на специалистите за светлината около Исус Христос. Версията с ракетата не обяснява и липсата на конкретни:

- съпоставими писменни данни от всякакъв род, включително исторически хроники, богословски трактати, каменни надписи, графити и т.н.;

- песни и предания касаещи космическо пътешествие;

- материални артефакти свързани със събитието;

- косвени сведения.

Излиза че съвсем малко на брой средновековни художници-стенописци имат абсолютно секретна информация, без веществен носител, за събитие от световно значение, което отразяват на най-официалното и видно тогова място – църковните храмове, и никой – нито властници, нито църковната институция (която осветява храма), нито ктиторите, нито строителите, нито просветителите (да не говорим за обикновенни хора) не си задава въпроса “Какво става?”.

Това ме накара да се отнеса скептично и към една местна брошура която твърди, че “Ще видите образа на Св. Кирил Философ, изографисан като светец за пръв път именно в Добърската църква”.Св. Силвестър и св. Кирил Философ (в дясно)

Поразрових се в Интерент и открих доста контрааргументи:

http://www.pravoslavieto.com/life/02.14_sv_Kiril_Slavjanobulgarski.htm

http://www.pravoslavieto.com/life/05.11_sv_Kiril_Metodij.htm

http://pkr.orthgymn.ru/textbook/p05.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Saints_Cyril_and_Methodius

http://www.bnr.bg/radiobulgaria/emission_bulgarian/theme_istoriaireligia/material/0505_sv_sv_k_m.htm

Затова не приемайте всичко безкритично. И когато ви покажат на пода мраморната плочас твърдението, че върху нея е изписана 1172 година и вероятно тогава е построена църквата, върнете се мислено в началото на туристическата си обиколка. Задайте си въпроса дали при византийското властничество или през турското робство е трябвало църквите да са ниски, невзрачни, вкопани в земята, без лесно видими отличителни белези. Запознайте се с мнението и на http://www.bg-history.info/?p=statia&statiaid=764 и преценете сами.

И най-важното: ако не сте ходили - отидете! Струва си!

Нищо че църквата не е под защитата на ЮНЕСКО (както се опитват да ни убедят доста интернет източници), нито пък ще видите две жени на сцената "Тайната вечеря" както твърди http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=131751.

Стенописите са уникални и отлично запазени! Има и икона, на която Исус Христос е нарисуван с плитка, поради което се твърди че е единствената в света!
Добавено юни 2011 г.:
В църквата не поощряват снимането дори без светкавица и не е регламентирано фотографирането срещу заплащане (нещо което според мен играе отрицателна роля и пречи на популяризирането на обекта). Затова прилагам неизчерпателен списък с източници, на които може да видят или закупят изображения от вътрешността на църквата:
- статия на Галя Велева (виж понастоящем http://algaivel.com/archives/183), снимките са ползвани и в http://www.pravoslavieto.com/hramove/dobarsko/index.htm;
- изображение на мраморната плоча на http://bartol.blog.bg/turizam/2011/01/04/oshte-edin-mit-koga-e-postroena-cyrkvata-quot-sveti-sveti-te.661919;
- “Неписаната истина за село Добърско”, Георги Христов, Български дипломатически преглед, 2006;
- фреска от църквата "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в Добърско (1614) с образите на ктиторите, Лазар Цинзов, на http://liternet.bg/publish20/l_cinzov/dobyrsko/ktitorite.htm;
- http://condor46.blog.bg/izkustvo/2008/09/05/unikalen-stenopis-v-s-dobyrsko-razlojko.230493;
- http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Economy/Tourism/Pages/310311_VIP.aspx;
- http://kasnaprolet9999.blog.bg/history/2010/12/23/starata-cyrkva-sv-teodor-tiron-i-sv-todor-stratilat-quot-v-d.655511?reply=2457009;
- http://poseti.guide-bulgaria.com/SW/Blagoevgrad/Razlog/Dobarsko/_id=579;
- Stockphotobg.com и издателство “Камея” предлагат снимки срещу заплащане.
Междувременно в някои интернет източници (например Уикипедия и Националния исторически музей, но не само там) се появиха за известно време снимки, които на по-късен етап бяха свалени, като това не изключва появата на нови.”

2 коментара:

Екатерина каза...

Здравейте,
Статията ви много ме заинтригува и особено частта за иконата Преображение Христово. Преди няколко дни една приятелка ми разказа за тази църква и колко е била впечатлена от тази икона и от историята за ракетата.
Вие споменахте криптата на Александър Невски. Освен иконата, която показвате в публикацията, в криптата има още една подобна икона, "Преображение Христово", 18 век, Несебър. За нея обаче няма никаква информация. При нея светлината около Исус също прилича на ракета.

Поздрави,
Екатерина

Peter Rashev каза...

Моите впечатления от с. Добърско:
http://bulpete.wordpress.com/2010/10/31/dobursko/