понеделник, 18 януари 2010 г.

Траянови врата (Щипон) – трета част

<< към втора част

Представа за дебелината на стените може да получите от следващата снимка:


Крепостта е изградена от тухли и камък




Вътрешен вход



Крепостна стена



Арка към задната част на крепостта



Вход към подземен тунела


Крепостта е паметник на културата от национално значение, а местността е категоризирана като "историческо място".
До към XIX век близо до укрепленията е имало изградена огромна за времето си триумфална арка. През нея е могъл да мине копиеносец на кон с вдигнато копие. Нейна рисунка е направена в началото на XVIII век:

Триумфална арка при Траянови врата
(рисунка от около 1700 г., Източник Уикипедия)


След битката няма кой да спре българските войски и за кратко време са отвоювани североизточна България, както и земите до Солун и източното крайбрежие на Адриатическо море. Ето как е изглеждала България през 997 г. (нарочно за източник е ползвана англоезичната Wikipedia), когато Самуил приема титлата цар:

България при цар Самуил, източник англоезичната Wikipedia


На Византия и са нужни много време да се съвземе от последиците след битката при Транови врата. Императорът три години се бори срещу вътрешни бутове целящи свалянето му от престола, но успява да се справи. Постига и военни успехи срещу арабите, което му дава възможност да прехвърли основните бойни действия срещу България.
За България началото на царуването на Самуил е белязано с паритет на силите с Византия. През новото хилядолетие обаче поредица от военни грешки и предателства бързо стопяват българската територия. След беласишката битка (29 юли 1014 г.) император Василий II пленява и ослепява между 14 и 15 хиляди български бойци. Гледката им предизвиква смъртта на цар Самуил. Почвата, подготвена от братоубийството на Арон, довършва останалото. Синът на Самуил царува съвсем кратко време, убит от братовчед си Иван Владислав. Като цар Иван Владислав отново ползва убийство за политически цели, без това да му носи успех. Неговата смърт бележи края на Първата българска държава. Някои историци приемат че синът на цар Иван Владислав – Персиан e коронясан за следващ цар под името Персиан II и е царувал няколко месеца до залавянето му от византийците.

Няма коментари: