сряда, 7 януари 2009 г.

ABC – “азбуката на компютъра”

В началото на 1876 г. в едно българско затънтено селце на Османската империя се ражда Иван Атанасов. В бунтовните събития свързани с Априлското въстание същата година той остава сираче – убит е баща му. Като невръстен юноша, от вече съединеното Княжество България и Източна Румелия, Иван Атанасов емигрира в Съединените щати с вуйчо си. Там му се ражда син - Джон Винсент Атанасов (Хамилтон, Ню Йорк, 1903 - Монровия, Мериленд, 1995) - американски физик, математик, електроинженер и изобретател.

Джон В. Атанасов


В периода 1939 г. - 1942 г. Джон В. Атанасов заедно със своя студент Клифърд Бери (Clifford Berry) създава прототип на първата електронно изчислителна машина с четири изцяло нови принципа на действие:

- използване на двоична система за изчисления;

- регенеративна памет;

- логически схеми като елементи на изчислителния процес и

- електронни елементи като носители на данни.


Реплика (1997 г.) на компютъра Атанасов-Бери в Айова

(преработено изображение от Уикипедия,

GNU Free Documentation License)


По-късно този прототип е наречен ABC - от Atanasoff-Berry Computer (но също така съкращението съвпада с означението за азбука на английски език - случайна, но знаменателна връзка с делото на Св. Св. Кирил и Методий).

Но през 1964 г. американците Джон Екърт и Джон Мокли получават патент, според който те създават първата електронноизчислителна цифрова машина с общо предназначение ЕНИАК по време на тяхната съвместна работа в University of Pennsylvania (Университета на Пенсилвания) между 1943 и 1945 г.


ENIAC е изложен в University of Pennsylvania. Надписът гласи:

“Първият в света електронен универсален цифров компютер”


Това предизвиква патентен спор продължил няколко години. Едва през 1973 г. в Минеаполис съдебен състав официално се произнася и приема първенстващата роля на Джон Атанасов за изобретяването на първия електронен цифров компютър и че “изобретението, заявено с патента на ЕНИАК, е извлечено от машината на Атанасов."

В родното село на Иван Атанасов – с. Бояджик Ямболско и в София са издигнати паметници на Джон Атанасов.


Паметник на Джон Атанасов в София


Няма коментари: