понеделник, 1 декември 2008 г.

Созопол - магнетичен от древността

Созопол е възникнал като крайбрежно селище в края на IV-III хилядолетие преди Христа. Местоположението му е привлякло първите елински колонизатори и в началото на VII век пр. Хр. на това място са основали античен град-държава (полис) Аполония Понтика. Това го прави най-стария ни черноморски град, тъй като следващите полиси - Месембрия (Несебър), Одесос (Варна), Бизоне (Каварна) и Дионисопол (Балчик) се появяват след век-век и половина.

От началото на новото хилядолетие Аполония губи независимостта си, завладян от Римската империя, а след образуването на Византия се преименува на Созополис (Спасеният град). Попада няколко пъти и в пределите на Българската държава, а от 1453 г. е в границите на Османската империя.

Градът играе важна роля в черноморската търговия чак до XIX век поради близостта си до Константинопол/Истанбул. След Освобождението Созопол губи ролята си на голямо пристанище и основно остава рибарско селище. От миналия век се развива и като туристически и културен център.

Пристанището


От богатото историческо минало са запазени почти 200 недвижими обекта.

Античен кладенец, част от култов комплекс “Нимфеум”, изграден в чест на богиня Афродита

Южна крепостна стена и кула


Крайбрежна част, в ляво останки от крепостна стена


В Созопол са съхранени няколко църкви, като "Св. Богородица" (XV век) е паметник на културата и може да се разгледа отвътре само през лятото. Два от храмовете - "Св. Георги" (първата четвърт на XIX век) и "Св. Зосим" (1857 г.) са постоянно действащи.

"Св. Георги Победоносец" - най-голямата действаща местна църква


Интересни са и възрожденските къщи от XVIII-XIX век, с дървени, еркерно издадени етажи над каменните приземни нива. Последните са служели предимно като стопански помещения, а се е живеело на горния етаж.

Еркерно издадена созополска къща


Етнографска експозиция


Заради многообразието от исторически ценности, старата част на Созопол е обявена за архитектурно-исторически резерват и туристически обект (Решение на Бюрото на МС № 320 от 07.09.1974 г.), а Археологическият музей е един от 100-те национални туристически обекта.

Всеки септември градът е домакин и на най-голямото културно събитие в БългарияПразниците на изкуствата „Аполония“, но културният живот не спира и през останалото време, тъй като Созопол е притегателен център за художници, поети, музиканти и артисти.

Улична търговия с картини


Градът е и важна туристическа дестинация – около 200 хиляди туристи го посещават ежегодно и за всеки има по нещо магнетично и очарователно.


Почивката е различна за всеки

Закачлив надпис в созополско заведение




Няма коментари: