четвъртък, 19 юни 2008 г.

Солници - паметници на културата от световно значение


Римската империя господства в днешните български земи от началото на новата ера до разпадането и на две части. Въпреки отдалечеността им от тогавашната централна власт, в тях и сега се намират уникални артефакти от римската цивилизация.

При митническа проверка на товарен камион на 17 ноември 2006 г. са задържани над 5000 старинни предмета. За щастие компетентните органи не се доверяват на първоначалната оценка за незначителна историческа стойност на заловената находка. Предизвиканата петорна експертиза с микроскопски и лабораторен анализ подвърждава тяхната автентичност и дава изключителна оценка за три ритуални солници. Те могат да се видят на откритата в края м. април 2008 г. изложба „Непоказаните съкровища на Националния исторически музей”.

Солниците са изработени от сребро с позлата и са уникални паметници на римската скулптура и торевтика. Датирани са от III век и не е установено къде са намерени. Едната солница на която не открит аналог в света, представлявава глава на брадат мъж с гротескни черти.

Езикът е златен, кичурите брада – позлатени,

а дупчиците са в косата.

В профил добре се вижда гърбавия нос на мъжа


Солницата с вазовидна форма е декорирана с изумителна растителна и геометрична украса. Тя също е уникална като изработка, тъй като подобни по форма досега са намирани направени само от керамика.


Солницата - мъжка фигурка има известни само три аналога в света - в Националният археологически институт и музей (НАИ) при БАН, в Бритиш мюзиъм (British Museum) и в американски музей.

Експертните оценки за минималната аукционна стойност на солниците надхвърлят 300 хил. лева за всяка една от тях.

1 коментар:

Анонимен каза...

Знам цялата истина за тези солници! Като казвам цялата, имам в предвид наистина цялата, защото истината никога не е проста и никога не е чиста!!! :)