събота, 12 юли 2008 г.

Какво да (не)вярваме в Добърско (2 част)

<< към първа част



Поразително добре запазените стенописи са и уникални по стил и по брой. Образите в храма са 460 (двойно повече от Боянската църква) – твърде внушителна цифра за малките размери на църквата. При това са изписани около 30 образа на жени-светици – без аналог по другите църкви.
Над олтарния вход в основата на кръста са преплетени две змии. Дуалистичният знак е уникален (дуализма в религиозните учения има много дълга традиция, част е от много християнски ереси и по принцип е трудно съвместим с единобожието). Змии има и на стенописите.


Кръстът с двете змии


За съжаление не знаех за другия кръст - зад олтара и затова пропуснах да го разгледам. Според
http://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=569728&USER_ID=19812 той е “съставен от четири други кръста за всяко от евангелията с изображение на авторите им като в централния кръг е разположен Исус Христос, но с показани вътрешности като при аутопсия. Освен, че е уникално като изображение (болдирането мое – Пл. А.) навярно изпреварва Леонардо да Винчи в неговите експерименти с човешкото тяло.” Последното обаче едва ли е вярно – ренесансовият гений е живял един век преди създаването на стенописите в църквата.
Попадайки в църквата няма как да не чуете за сцените “Преображение Господне” и “Възкресение Христово” и тълкуването, че Исус Христос е качен на ракета или космическа капсула.


“Преображение Господне”


“Възкресение Христово”

В църквата има и още един стенопис които някои свързват с космическата темата. Всички които искат да повярват, че това са уникални рисунки бих ги посъветвал да посетят Криптата на храм-паметника Александър Невски и да се запознаят с аналогично изображение и мнението на специалистите за светлината около Исус Христос. Версията с ракетата не обяснява и липсата на конкретни:

- съпоставими писменни данни от всякакъв род, включително исторически хроники, богословски трактати, каменни надписи, графити и т.н.;

- песни и предания касаещи космическо пътешествие;

- материални артефакти свързани със събитието;

- косвени сведения.

Излиза че съвсем малко на брой средновековни художници-стенописци имат абсолютно секретна информация, без веществен носител, за събитие от световно значение, което отразяват на най-официалното и видно тогова място – църковните храмове, и никой – нито властници, нито църковната институция (която осветява храма), нито ктиторите, нито строителите, нито просветителите (да не говорим за обикновенни хора) не си задава въпроса “Какво става?”.

Това ме накара да се отнеса скептично и към една местна брошура която твърди, че “Ще видите образа на Св. Кирил Философ, изографисан като светец за пръв път именно в Добърската църква”.



Св. Силвестър и св. Кирил Философ (в дясно)

Поразрових се в Интерент и открих доста контрааргументи:

http://www.pravoslavieto.com/life/02.14_sv_Kiril_Slavjanobulgarski.htm

http://www.pravoslavieto.com/life/05.11_sv_Kiril_Metodij.htm

http://pkr.orthgymn.ru/textbook/p05.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Saints_Cyril_and_Methodius

http://www.bnr.bg/radiobulgaria/emission_bulgarian/theme_istoriaireligia/material/0505_sv_sv_k_m.htm

Затова не приемайте всичко безкритично. И когато ви покажат на пода мраморната плоча



с твърдението, че върху нея е изписана 1172 година и вероятно тогава е построена църквата, върнете се мислено в началото на туристическата си обиколка. Задайте си въпроса дали при византийското властничество или през турското робство е трябвало църквите да са ниски, невзрачни, вкопани в земята, без лесно видими отличителни белези. Запознайте се с мнението и на http://www.bg-history.info/?p=statia&statiaid=764 и преценете сами.

И най-важното: ако не сте ходили - отидете! Струва си!

Нищо че църквата не е под защитата на ЮНЕСКО (както се опитват да ни убедят доста интернет източници), нито пък ще видите две жени на сцената "Тайната вечеря" както твърди http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=131751.

Стенописите са уникални и отлично запазени! Има и икона, на която Исус Христос е нарисуван с плитка, поради което се твърди че е единствената в света!




Добавено юни 2011 г.:
В църквата не поощряват снимането дори без светкавица и не е регламентирано фотографирането срещу заплащане (нещо което според мен играе отрицателна роля и пречи на популяризирането на обекта). Затова прилагам неизчерпателен списък с източници, на които може да видят или закупят изображения от вътрешността на църквата:
- статия на Галя Велева (виж понастоящем http://algaivel.com/archives/183), снимките са ползвани и в http://www.pravoslavieto.com/hramove/dobarsko/index.htm;
- изображение на мраморната плоча на http://bartol.blog.bg/turizam/2011/01/04/oshte-edin-mit-koga-e-postroena-cyrkvata-quot-sveti-sveti-te.661919;
- “Неписаната истина за село Добърско”, Георги Христов, Български дипломатически преглед, 2006;
- фреска от църквата "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в Добърско (1614) с образите на ктиторите, Лазар Цинзов, на http://liternet.bg/publish20/l_cinzov/dobyrsko/ktitorite.htm;
- http://condor46.blog.bg/izkustvo/2008/09/05/unikalen-stenopis-v-s-dobyrsko-razlojko.230493;
- http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Economy/Tourism/Pages/310311_VIP.aspx;
- http://kasnaprolet9999.blog.bg/history/2010/12/23/starata-cyrkva-sv-teodor-tiron-i-sv-todor-stratilat-quot-v-d.655511?reply=2457009;
- http://poseti.guide-bulgaria.com/SW/Blagoevgrad/Razlog/Dobarsko/_id=579;
- Stockphotobg.com и издателство “Камея” предлагат снимки срещу заплащане.
Междувременно в някои интернет източници (например Уикипедия и Националния исторически музей, но не само там) се появиха за известно време снимки, които на по-късен етап бяха свалени, като това не изключва появата на нови.”

четвъртък, 10 юли 2008 г.

Какво да (не)вярваме в Добърско (1 част)

Църквата “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в с. Добърско (община Разлог) е един от 100-те национални туристически обекта в България. Щом посетител се отзове до нея, веднага ще му направи впечатление, че храмът е без камбанария и купол и затова прилича повече на къща. Малките прозорчета като амбразури пък навяват асоциация с отбранително съоръжение.

Църквата.

(По-високата част - с белите фуги, е достроена за запазване на стенописите върху западната фасада)

Едва след обиколка около сградата посетителят ще открие (най-вероятно с чужда помощ) много дискретно разположени върху външната стена християнски кръст и свастика.

Върху най-големия камък е гравиран кръст


Свастиката

(Свастика като орнамент на външна стена може да се види и на църквата “Христос Пантократор” от ХІІІ-ХІV век в Несебър)

Влизайки във входа на защитната пристройка вниманието привлича стенописа “Св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат сразяват дракона”:

чието състояние съответства на далечната 1672 година когато е изографисана църквата (строена 1614 г.). От двете му страни са изобразени св. Димитър Солунски и св. Георги.


Св. Димитър Солунски върху кафяв кон



Св. Георги върху бял кон


Св. Георги и св. Димитър са нарисувани и вътре в църквата, но в цял ръст без коне и се твърди, че само тук и в Атон са показани по този начин. За св. Димитър обаче подобно твърдение е лесно оспоримо.
Тук в предверието се забелязва, че храмът е вкопан значително в земята. Но щом се спуснете по стъпалата веднага забравяте за външната невзрачност.